Lider du av alfa-1-antitrypsinbrist eller är du symtomfri?
Avsnitt 1 av 3 med Läkare Helene Møller Frost. Vad är skillnaden mellan att lida av alfa-1-antitrypsinbrist och att vara en asymtomatisk bärare av sjukdomen? Helene Møller Frost förklarar. Hon arbetar på avdelningen för lungmedicin vid Aalborgs Universitetssjukhus och träffar regelbundet patienter med alfa-1-antitrypsinbrist.
I Danmark lider 2500-3000 personer av alfa-1-antitrypsinbrist men det finns fortfarande många odiagnostiserade fall, då endast 10 procent får en diagnos. Tillståndet kan lätt misstas för andra sjukdomar och kan inte diagnostiseras enbart genom symtom eller en läkarundersökning; man måste ta ett blodprov för att veta säkert. Allt detta och mycket mer i detta första A1R TIME videocast med läkare Helene Møller Frost. I de kommande två avsnitten får du träffa henne igen när hon förklarar ett komplicerat patientfall och familjescreening.
A1R TIME är initierat av CSL Behring. Vårt mål är att sprida kunskap om alfa-1-antitrypsinbrist och att skapa en gemenskap för alla som påverkas av diagnosen.
Fler avsnitt
När bör man testa för alfa-1-antitrypsinbrist?
Avsnitt 3 av 3 med Dr Møller. Har du testat dina KOL- och astmapatienter för alfa-1-antitrypsinbrist?
Många patienter diagnostiseras med astma eller KOL när vissa av dem i själva verket lider av alfa-1-antitrypsinbrist. Det är därför Helene Møller Frost uppmanar allmänläkare att ta ett blodprov för alfa-1-antitrypsinbrist på patienter med astma eller KOL.
En fysiskt aktiv icke-rökare kan också ha brist på alfa-1-antitrypsin
Avsnitt 2 av 3 med Dr Møller. Även specialister förbiser tydliga tecken på alfa-1-antitrypsinbrist och underlåter att ta det viktiga blodprov som kan leda till en diagnos. Detta berättar doktor Helene Møller Frost i detta avsnitt av A1R TIME.