Hoppa till huvudinnehållet

När bör man testa sig för alfa-1-antitrypsinbrist?

Avsnitt 3 av 3 med Läkare Helene Møller Frost. Alfa-1-antitrypsinbrist är ofta förbisedd och det uppskattas att endast 10 % av alla danskar med sjukdomen har fått en diagnos. Hur kommer det sig? Många patienter med astma- eller KOL-diagnos behandlas av allmänläkare för sin sjukdom, vissa av dem med dåliga resultat. Vissa kan lida av alfa-1-antitrypsinbrist i stället, även om deras symtom liknar astma eller KOL. Det är därför Helene Møller Frost uppmanar allmänläkare att ta ett enkelt blodprov för alfa-1-antitrypsinbrist på patienter under 60 år med astma eller KOL.

Det är vad Läkare Helene Møller Frost, vid avdelningen för lungmedicin på Aalborgs universitetssjukhus, förklarar i detta avsnitt av A1R Time.

Videon är den tredje av totalt tre videor med Helene Møller Frost om alfa-1-antitrypsinbrist.

A1R TIME är initierat av CSL Behring. Vårt mål är att sprida kunskap om alfa-1-antitrypsinbrist och att skapa en gemenskap för alla som påverkas av diagnosen.

 

Fler avsnitt

En fysiskt aktiv icke-rökare kan också ha brist på alfa-1-antitrypsin

Avsnitt 2 av 3 med Dr Møller. Även specialister förbiser tydliga tecken på alfa-1-antitrypsinbrist och underlåter att ta det viktiga blodprov som kan leda till en diagnos. Detta berättar doktor Helene Møller Frost i detta avsnitt av A1R TIME.

Lider du av alfa-1-antitrypsinbrist eller är du symptomfri?

Avsnitt 1 av 3 med Dr Møller. Vad är skillnaden mellan att lida av alfa-1-antitrypsinbrist och att vara en asymtomatisk bärare av sjukdomen? Doktor Helene Møller Frost förklarar.